Energie vergelijken?

Postcode Type Energiecontract

Condensatieketel

Een condensatieketel is een verwarmingsketel die gestookt kan worden op aardgas of stookolie en wordt ook wel een Hoog Rendement ketel of een HR-ketel genoemd. Het voordeel van een condensatieketel ten opzichte van een conventionele verwarmingsketel is dat er een hoger rendement kan worden behaald door de condensatieketel door gebruik te maken van de condens in de rookgassen.

Eneco Engie Essent Luminus
eneco-logo engie-logo essent-logo liminus-logo
Beste keus Betrouwbaar Klantvriendelijk Goede service
Aanbod Gas:
Stroom:
Mazout:
Gas:
Stroom:
Mazout:
Gas:
Stroom:
Mazout:
Gas:
Stroom:
Mazout:
Aanbieding €160+ Korting €50+ Korting €50+ Korting €50+ Korting
Beoordeling
Afsluiten

Hoe werkt een Condensatieketel

Het koude water dat retour wordt geleid komt in een warmtewisselaar terecht waar dit dan voor wordt verwarmd met behulp van de warmte van de rookgassen. Door deze warmte zal de, in de rookgassen voorkomende, waterdamp gaan condenseren. Tijdens het condensatieproces zal er dan de warmte vrijkomen die men kan gebruiken voor het voorverwarmen van het retourwater.

Wat is een Condensatieketel?

Door gebruik te maken van het condensatieproces is het wel noodzakelijk dat een condensatieketel uit is gerust met een afvoer voor de ontstane condens. De hoeveelheid condens die ontstaat heeft alles te maken met de soort brandstof die men gebruikt. Zo zal bijvoorbeeld een condensatieketel die werkt op gas per kubieke meter (m3) brandstof 1,5 liter condensaat opleveren tegen maar 1 liter condensaat op het moment dat men een condensatieketel gebruikt die op stookolie werkt. Lees hier alles over de kosten van zo’n ketel.

Hoe veilig zijn deze ketels?

Om de condensatieketels zo veilig mogelijk te maken zijn alle toestellen uitgerust met een zogenaamde vlambeveiliging. Het belangrijkste voordeel van het gebruik van een dergelijke vlambeveiliging is dat er niet langer een gasgebrek-beveiliging meer aanwezig hoeft te zijn. Doordat de waakvlam alleen aan kan worden gestoken op het moment dat de vlambeveiliging wordt overbrugt, door middel van het indrukken van een speciale knop, heeft de thermokoppel de tijd om op te kunnen warmen. Zodra de waakvlam uitgaat zal deze thermokoppel afkoelen en de toevoer van gas stil worden gelegd. De moderne modellen zijn bovendien ook nog met een elektronische ontsteking of met een gloeiplug en met beveiligingen tegen gas dat vrijkomt maar niet wordt verbrand. Een ionisatie-pen die in de vlam wordt geplaatst zal onder een geringe spanning worden gezet De vlammen zullen deze spanning gaan geleiden wat vervolgens door de elektronica op wordt gevangen en gezien wordt als een brandende vlam. De brander zal in zo’n geval mogen blijven branden. Wil je weten wat het rendement van deze apparaten zijn? Ook dat hebben onze energiespecialisten voor je uitgezocht.