Energie vergelijken?

Postcode Type Energiecontract

Rendement condensatieketel

In vergelijking tot een conventionele verwarmingsketel is het rendement dat een condensatieketel kan behalen behoorlijk wat hoger te noemen. Met het rendement wordt de hoeveelheid energie bedoeld die om wordt gezet in bruikbare warmte. Bij een conventionele verwarmingsketel bedraagt het rendement ongeveer 60 tot 65 procent terwijl een condensatieketel al snel een rendement van 80 tot 85 procent weet te behalen.

Eneco Engie Essent Luminus
eneco-logo engie-logo essent-logo liminus-logo
Beste keus Betrouwbaar Klantvriendelijk Goede service
Aanbod Gas:
Stroom:
Mazout:
Gas:
Stroom:
Mazout:
Gas:
Stroom:
Mazout:
Gas:
Stroom:
Mazout:
Aanbieding €160+ Korting €50+ Korting €50+ Korting €50+ Korting
Beoordeling
Afsluiten

Verschil met conventionele ketel

Met andere woorden: bij een conventioneel model zal men van alle energie die men in het toestel stopt slechts 60 tot 65 procent om kunnen zetten in bruikbare overige warmte die ontstaat zal ongebruikt door de schoorsteen of de rookgasafvoer naar buiten verdwijnen. Dit is niet alleen erg slecht voor het milieu, en draagt bij tot de versnelde opwarming van de aarde, maar zorgt er bovendien voor dat men onnodig veel energie moet gebruiken en dus in moet kopen.

Hoger rendement condensatieketel

Het hoger rendement van een condensatieketel is mogelijk doordat dit systeem de warmte uit de rookgassen gebruikt om het afgekoelde water dat naar de ketel terug wordt geleid voor te verwarmen met behulp van een warmtewisselaar. Hierbij maakt men gebruik van de warmte die vrijkomt op het moment dat de waterdamp in de rookgassen gaat condenseren. Zou men deze warmte onbenut laten dan zou deze gewoon via de schoorsteen af worden gevoerd naar buiten en men energie toe moeten voeren om het retourwater voor te verwarmen. Kortom: een condensatieketel maakt gebruik van energie die al in het systeem aanwezig is zodat men hier geen extra energie voor hoeft toe te voegen en er dus een hoger rendement kan worden behaald.

Wat levert deze ketel op?

Natuurlijk willen de producenten van de condensatieketels wat extra verdienen aan het hoge rendement van hun product. Deze hogere prijs, ten opzichte van een minder zuinige verwarmingsketel, heeft men echter al snel door de besparing op de energiekosten weer terugverdiend. Bovendien kan men voor verwarmingsketels met een hoog rendement in veel gevallen in aanmerking komen voor fiscale voordelen, subsidies en of premies van de overheid die de terugverdientijd nog korter zullen maken. Men hoeft voor het extra rendement nauwelijks nog meer geld te betalen bij de aanschaf van een condensatieketel.