Energie vergelijken?

Postcode Type Energiecontract

Installatie van zonnepanelen

Een zonnepaneel is een kwetsbaar object dat door een onjuiste behandeling of onvoorzichtig gebruik gemakkelijk kan beschadigen of zelfs helemaal stuk gaan. Hier komt nog bij dat een zonnepaneel niet zomaar op elke plaats kan worden geïnstalleerd. Men dient namelijk rekening te houden met de hoeveelheid zon en de hellingshoek waarin het paneel moet worden geplaatst om een optimaal rendement te kunnen behalen.

Eneco Engie Essent Luminus
eneco-logo engie-logo essent-logo liminus-logo
Beste keus Betrouwbaar Klantvriendelijk Goede service
Aanbod Gas:
Stroom:
Mazout:
Gas:
Stroom:
Mazout:
Gas:
Stroom:
Mazout:
Gas:
Stroom:
Mazout:
Aanbieding €160+ Korting €50+ Korting €50+ Korting €50+ Korting
Beoordeling
Afsluiten

Wil men zeker zijn van een goed werkend systeem dat zoveel mogelijk energie opwekt dan is het aan te raden een erkend installateur in de arm te nemen voor de montage en het aansluiten van de zonnepanelen en de rest van het systeem. Deze persoon heeft immers de nodige kennis en vaardigheden in huis om alles in goede banen te leiden. In veel gevallen zal een installateur niet in zijn eentje een installatie uitvoeren maar dit samen met een andere persoon doen. Op deze manier is de kans op beschadigingen aan de zonnepanelen tot een minimum beperkt.

Een goede installateur vinden

Installateurs kunnen in dienst zijn van het bedrijf waar men zonnepanelen aanschaft maar vengoed door een dergelijk bedrijf in worden gehuurd om bepaalde installatieklussen te verrichten. De kosten kunnen in het laatste geval zowel voor rekening van de koper als de verkopen komen. Wie voor de installatiekosten op moet draaien hangt af van de voorwaarden die aan de aankoop zijn verbonden. Een andere mogelijkheid is dat een installateur niets met de verkoper van de kleine zonnepanelen te maken heeft maar een voor een onafhankelijk bedrijf werkzaam is. Deze persoon is dan benaderd door de koper nadat deze de zonnepanelen heeft aangeschaft.

Kan ik het zelf plaatsen?
Hoewel het inschakelen van een installateur in veel gevallen wel behoorlijk wat kosten met zich meebrengt is het toch niet aan te raden om op deze kosten te gaan bezuinigen. Op het moment dat men zelf een installatie van zonnepanelen uit heeft gevoerd zal dat zeker goedkoper zijn maar wanneer er beschadigingen of defecten optreden te gevolge van een onjuiste wijze van installeren dan zullen de daarbij behorende kosten dikwijls nog vele malen hoger uit kunnen vallen. Door diverse installateurs een prijsopgave te laten doen kan men de voordeligste kiezen. Kijk wel naar de levensduur van de panelen

Zonnepanelen zijn gemaakt van zeer kwetsbare materialen waar tijdens de installatie gemakkelijk beschadigingen kunnen ontstaan. Hierdoor zal een zonnepaneel minder goed of soms zelfs helemaal niet meer functioneren. Door de installatie van de zonnepanelen over te laten aan een erkende installateur zal het risico op beschadigingen en defecten aanzienlijk worden verkleind. Bovendien weet een dergelijke installateur ook exact op welke plaats van een gebouw de zonnepanelen het beste geplaatst kunnen worden om op die manier een optimaal rendement te kunnen behalen.

Bezuinig niet op de installateur

Toch zijn er altijd mensen die menen zelf heel goed te weten hoe zij een zonnepaneel moeten installeren zonder dat ze hier ervaring mee hebben. Door geen deskundig installateur in de arm te nemen denken deze mensen geld te kunnen besparen. Een installateur rekent doorgaans inderdaad een fors bedrag voor de diensten die worden geleverd maar deze wegen niet op regen de kosten waarmee men te maken krijgt op het moment dat er defecten of beschadigingen optreden aan het zonnepaneel of een ander deel van het systeem waarmee de zonne-energie op wordt gewekt. Bezuinigen op een installateur is dan ook allerminst aan te raden.

Bekijk de offerte en kijk of montage is inbegrepen
Bij het aanschaffen van een zonnepaneel kan de installatie ervan in de prijs zijn inbegrepen en heeft de verkoper mensen in dienst die deze taak op zich nemen. Een andere mogelijkheid is dat de verkoper een installatiebedrijf inschakelt om de klus voor hem te klaren. In een aantal gevallen zal de installatie niet bij de prijs van een zonnepaneel inbegrepen zijn en dient men zelf op zoek te gaan naar iemand die de montage en de aansluiting uit gaat voeren. De kosten die een dergelijke installatie met zich meebrengt zal de koper eveneens uit eigen zak moeten betalen en dienen opgeteld te worden bij het totale kostenplaatje.

In een groot aantal gevallen zal de installatie niet uit slechts één zonnepaneel bestaan maar heeft men meerdere panelen nodig om aan de energievraag te kunnen voldoen. Doordat er een omvormer in het systeem is opgenomen kan de zwakstroom worden omgevormd tot de wisselstroom die gebruikt wordt voor het reguliere lichtnet. Hieraan kan de stroom ook worden afgegeven.