Energie vergelijken?

Postcode Type Energiecontract

Hoe werkt een windgenerator?

Een windgenerator werkt in principe als een soort gelijkstroom generator. Deze windgenerator is opgebouwd uit een zogenaamde rotor en een stator. Allebei deze onderdelen zijn het vliegwiel van het toestel aangebracht. De rotor (het vliegwiel) op zijn beurt is samengesteld uit een aantal permanente magneten terwijl de stator bestaat uit een aantal windingen die gemaakt zijn van gelakt koperdraad.

Eneco Engie Essent Luminus
eneco-logo engie-logo essent-logo liminus-logo
Beste keus Betrouwbaar Klantvriendelijk Goede service
Aanbod Gas:
Stroom:
Mazout:
Gas:
Stroom:
Mazout:
Gas:
Stroom:
Mazout:
Gas:
Stroom:
Mazout:
Aanbieding €160+ Korting €50+ Korting €50+ Korting €50+ Korting
Beoordeling
Afsluiten

Het opwekken van wisselstroom
Op het moment dat de rotor draait dan zal het magnetisch veld van de permanente magneten de windingen van de stator snijden waardoor hierin een wisselstroom op wordt gewekt. Het toerental van de rotor bepaald hierbij de grootte van de stroom. Dit betekent dus ook dat de snelheid van de wind de grootte van de stroom zal beïnvloeden. Deze opgewekte stroom kan echter niet direct aan een accu of het lichtnet aan worden geboden maar dient eerst gelijk te worden gericht door een diodebrug die eveneens en de windgenerator in is gebouwd. Vervolgens zal de gelijkstroom door middel van een aantal koolborstels wel naar het zogenaamde laadcircuit kunnen worden gevoerd.

Opletten met de polariteit

Men dient de minkabel van de windgenerator rechtstreeks op de accu aan te sluiten terwijl de pluskabel zal worden verbonden met de ingang van de regelaar. De uitgang van deze regelaar zal vervolgens weer aan dienen te worden gesloten op de pluspool van de accu. Men moet er uiteraard wel goed op letten dat de polariteit in geen enkel geval verwisseld zal worden.

De regelaar van de windgenerator
Doordat de windgenerator van permanente magneten voorzien is zal men een shunt regelaar toe moeten passen. Het is namelijk niet mogelijk om, zoals bij normale wisselstroomgenerators, de uitgangsspanning via de veldstroom te sturen. Zou men geen regelaar gebruiken dan kan de spanning te hoog op gaan lopen met als gevolg dat de accu kan gaan gassen. De regelaar zal immers gaan werken op het moment dat de spanning boven een bepaald voltage uitkomt. Zo zal het teveel aan stroom en spanning door de regelaar kunnen worden afgevoerd in de vorm van warmte. Een regelaar zal daarom op een koele plaats moeten worden gemonteerd waar tevens voldoende ventilatie aanwezig is. Door een voldoende luchtstroming kan de regelaar gekoeld worden.