Energie vergelijken?

Postcode Type Energiecontract

Levensduur van zonnepanelen

Op het moment dat men heeft besloten om zonnepanelen te gaan gebruiken bij het zelf opwekken van schone en duurzame energie is het belangrijk te weten hoe lang dergelijke panelen mee kunnen gaan. In de regel wordt aangehouden dat een zonnepaneel ongeveer vijfentwintig tot zelfs wel veertig jaar mee kan gaan. Dit wil dus zeggen dat zo’n zonnepaneel na circa vijfentwintig tot veertig jaar echt aan vervanging toe is. Dit wil echter niet zeggen dat het zonnepaneel tot aan dat moment geen capaciteitsverlies heeft doorgemaakt. De levensduur verschilt ook per merk zonnepanelen.

Eneco Engie Essent Luminus
eneco-logo engie-logo essent-logo liminus-logo
Beste keus Betrouwbaar Klantvriendelijk Goede service
Aanbod Gas:
Stroom:
Mazout:
Gas:
Stroom:
Mazout:
Gas:
Stroom:
Mazout:
Gas:
Stroom:
Mazout:
Aanbieding €160+ Korting €50+ Korting €50+ Korting €50+ Korting
Beoordeling
Afsluiten

Immers, al na enige tijd na het plaatsen van zonnepanelen zullen deze onder invloed van allerlei factoren steeds een beetje minder gaan presteren en zal hun kwaliteit langzaam achteruit gaan lopen. Aan het einde van de levensduur is de capaciteit echter dusdanig laag geworden dat men met een dergelijk oud zonnepaneel niet meer aan de energievraag kan voldoen. Hoelang de levensduur van een specifiek zonnepaneel is valt meestal niet gemakkelijk te zeggen omdat dit van een groot aantal aspecten afhangt zoals het materiaal waarvan het paneel is gemaakt, de wijze waarop het gebruikt is en nog tal van andere zaken.

De verwachtte terugverdientijd

Doordat men vandaag de dag in een groot aantal gevallen een beroep kan doen op een aantal subsidies en regelingen, die door de overheid of de netwerkbeheerder in het leven zijn geroepen, is de zogenaamde terugverdientijd aanzienlijk verkort de laatste jaren. Het geïnvesteerde geld is dus eerder terugverdiend en men zal vanaf dat moment als het ware gratis energie op gaan wekken.

De term terugverdientijd heeft echter niets te maken met de levensduur van het zonnepaneel. Toen de ontwikkeling van zonnepanelen nog in de kinderschoenen stond was het zelfs zo dat de terugverdientijd langer was dan de levensduur waardoor men financieel geen gewin had bij het gebruik van deze panelen. Door technologische verbeteringen zijn veel panelen duurzamer geworden en kan men een bepaalde periode hiermee gratis stroom opwekken. De eerste generatie zonnepanelen van de eerste leveranciers werd dan ook met name gebruikt door mensen die uit idealisme het milieu wilde ontzien en daarom overstapte naar het opwekken van zonne-energie in plaats van gebruik te maken van het reguliere lichtnet.