Energie vergelijken?

Postcode Type Energiecontract

Gemiddelde windsnelheid België

In België kan men stellen dat de wind met name uit zuidwestelijke richting komt en dat er aan de kust gemiddelde windsnelheden worden gemeten van windkracht 6 tot 7 op de schaal van Beaufort. Komt men echter verder in het binnenland dan zal men daar gemiddelde windsnelheden waarnemen die aanzienlijk lager liggen. In de valleien van Hoog-België en in Belgisch Lotharingen is de windsnelheid dan ook afgenomen tot een gemiddelde van 2 tot 4 op de schaal van Beaufort. De afname van de windsnelheden in het binnenland heeft te maken met de wrijving die de lucht ondervindt van de grond. De wind wordt hierdoor, als het ware, afgeremd. Het gevolg hiervan is echter wel turbulentie van de wind.

Eneco Engie Essent Luminus
eneco-logo engie-logo essent-logo liminus-logo
Beste keus Betrouwbaar Klantvriendelijk Goede service
Aanbod Gas:
Stroom:
Mazout:
Gas:
Stroom:
Mazout:
Gas:
Stroom:
Mazout:
Gas:
Stroom:
Mazout:
Aanbieding €160+ Korting €50+ Korting €50+ Korting €50+ Korting
Beoordeling
Afsluiten

Hoe rendabel zijn windmolens in België?

Wil men optimaal van windenergie kunnen profiteren dan is het aan te raden om windmolens of windturbines aan de kust van België te plaatsen. Hier heeft men over het algemeen namelijk een harde wind die waait met een gemiddelde snelheid die ligt tussen de 14 en de 19 meters per seconde, ofwel gemiddelde snelheden van de wind die liggen tussen de 50,4 en de 61,2 kilometers per uur. Uiteraard kan men ook windmolens en –turbines verder landinwaarts gaan plaatsen maar men dient er dan rekening mee te houden dat het rendement beduidend lager zal komen te liggen. De wind waait daar immers minder hard met gemiddeld maar snelheden van 1,8 en de 8,5 meters per seconde. Dit staat gelijk aan gemiddelde snelheden van 6,48 tot 30,6 kilometers per uur.

Constante windsnelheid

Natuurlijk waait de wind niet op alle dagen even sterk en kan men niet met zekerheid zeggen hoeveel energie er die dag opgewekt kan worden. Er kunnen bijvoorbeeld krachtige rukwinden voorkomen waardoor er opeens hogere windsnelheden worden bereikt die de windturbines en windmolens gedurende een kortere tijd sneller doen draaien en dus meer energie op laten wekken. Maar evengoed kan de wind gaan liggen waardoor de productie van windenergie volkomen stil zal komen te liggen. In België kan men dus, net zoals op nagenoeg alle plaatsen ter wereld, geen constante hoeveelheid windenergie opwekken waarmee men dan ook terdege rekening dient te blijven houden.

Weten wat de mogelijkheden zijn voor windenergie voor thuis? Klik door voor meer informatie. Of lees meer over de windgenerator.