Energie vergelijken?

Postcode Type Energiecontract

Werking van zonnepanelen

Een zonnepaneel is samengesteld uit een flink aantal zonnecellen. Deze cellen bestaan op hun beurt weer uit twee lagen (in de meeste gevallen wordt hiervoor de stof silicium gebruikt). Tussen de twee lagen ontwikkelt zich een elektrische stroom op het moment dat het zonlicht erop valt. Deze elektrische spanning (dit is een gelijkstroom) kan men in een accu opslaan danwel met behulp van een inverter (oftewel een omvormer) omzetten in bruikbare elektriciteit. Met andere woorden de gelijkstroom wordt omgezet in een wisselstroom van 230 Volt die gelijk staat aan de elektriciteit die men kan afnemen van het openbare lichtnet.

Eneco Engie Essent Luminus
eneco-logo engie-logo essent-logo liminus-logo
Beste keus Betrouwbaar Klantvriendelijk Goede service
Aanbod Gas:
Stroom:
Mazout:
Gas:
Stroom:
Mazout:
Gas:
Stroom:
Mazout:
Gas:
Stroom:
Mazout:
Aanbieding €160+ Korting €50+ Korting €50+ Korting €50+ Korting
Beoordeling
Afsluiten

Hoe werken pv-panelen?

Een systeem van pv-panelen dat de stroom die op is gewekt opslaat in één of meerdere accu’s wordt een netwerk autonoom systeem genoemd terwijl op het moment dat een systeem de opgewekte elektriciteit afgeeft aan het openbare lichtnet men van een netwerk gekoppeld systeem mag spreken. In ons land wordt echter dikwijls een netwerk gekoppeld systeem gebruikt. Alleen op locaties waar er geen openbaar lichtnet in de directe omgeving te vinden is of waar de aanleg van een gekoppeld systeem te hoge kosten met zich mee zal brengen zal men een autonome systeem voor zonnepanelen gaan gebruiken. Autonome systemen worden verder veel toegepast op boten en caravans en voor kleinere toepassingen zoals het voorzien van stroom van een carkit, een calculator of een oplader van een mobiele telefoon. Ook voor het verwarmen van een zwembad kunnen panelen gebruikt worden.

De functie van Zonnecellen
De zonnecellen die op een zonnepaneel zijn bevestigd filteren als het ware een gepaalde golflengte (of kleur) uit een bundel zonnestralen. Om te voorkomen dat er teveel positieve energie verloren gaat maakt men vandaag de dag echter gebruik van systemen waarbij het zonlicht gefilterd wordt en er meer zonlicht kan worden benut om energie mee op te kunnen wekken. Het rendement, ook wel de opbrengst, van deze zonnepanelen is aanzienlijk hoger dan de panelen van de eerste generatie. In tegenstelling tot wat sommige mensen denken werken zonnepanelen ook op bewolkte dagen. Het zonlicht wordt dan namelijk slechts voor een deel door de aanwezige wolken tegen gehouden. Het rendement op deze dagen is echter wel lager dan op dagen dat de zon uitbundig schijnt.