Energie vergelijken?

Postcode Type Energiecontract

Zwembad verwarmen met zonnepanelen

Een eigen zwembad in de achtertuin, wie zou dat nu niet willen? De meeste mensen hebben hier, mits ze over voldoende ruimte beschikken, wel oren naar maar alleen de kosten die een dergelijk project met zich meebrengt schrikt veel mensen af. Ook al zouden de kosten voor de aanleg van het zwembad door een ander worden betaald dat brengt het verwarmen van het zwembadwater in de regel forse energienota’s met zich mee.

Eneco Engie Essent Luminus
eneco-logo engie-logo essent-logo liminus-logo
Beste keus Betrouwbaar Klantvriendelijk Goede service
Aanbod Gas:
Stroom:
Mazout:
Gas:
Stroom:
Mazout:
Gas:
Stroom:
Mazout:
Gas:
Stroom:
Mazout:
Aanbieding €160+ Korting €50+ Korting €50+ Korting €50+ Korting
Beoordeling
Afsluiten

Zwembad opwarmen met zonne-energie

Er is namelijk relatief veel energie nodig om het water waarin men buiten wil zwemmen op een aangename temperatuur te kunnen houden. Ons land heeft nu eenmaal niet zoveel zonuren in vergelijking tot de zuidelijker gelegen landen zoals Frankrijk en Spanje. Zou men enkel gaan zwemmen op dagen dat het zwemwater door de zon op temperatuur is gebracht dan zou het zwembad nagenoeg niet gebruik worden. Toch kan de zon wel een handje helpen om de kosten voor de verwarming van het zwembadwater te verlagen.

Zou men gebruik gaan maken voor zonnepanelen om bijvoorbeeld een centrale verwarmingsinstallatie op aan te sluiten en op die manier het zwembadwater te verwarmen dan zouden de kosten hiervan aanzienlijk lager komen te liggen. De aanschaf van pv-panelen is weliswaar een forse investering maar deze heeft men, mede dankzij diverse premies, na enkele jaren terugverdiend en kan men het water in het zwembad gratis verwarmen. De zon stuurt immers geen rekeningen voor het licht dat zij naar de panelen zendt.

Hoeveel panelen heb ik nodig?

Door de zonnepanelen op een zo gunstig mogelijke plaats te monteren kan men het zwemwater eenvoudig verwarmen. Daarvoor is wel een minimum capaciteit / zonnecellen benodigd. Hierbij moet men rekening houden met factoren zoals afkoeling van het water door wind of wanneer het zwembad in de schaduw is gelegen. Maar ook het oppervlak van een zwembad en de gewenste temperatuur van het zwemwater zal het benodigde rendement van een zonnepaneel beïnvloeden. Hoe groter het zwembad of warmer het water moet zijn des te hoger de opbrengst van het zonnepaneel dient te zijn.

Met behulp van een zonnepaneel en de nodige randapparatuur is het goed mogelijk om een zwembad binnen korte tijd op te warmen tot een aangename temperatuur om te kunnen zwemmen.