Energie vergelijken?

Postcode Type Energiecontract

Vermogen van zonnepanelen

Het vermogen van zonnepanelen hangt af van een verschillend aantal factoren zoals onder andere de plaats waar de panelen worden gemonteerd maar ook de hellingshoek waaronder dit gebeurt en het oppervlak dat een zonnepaneel bestrijkt. Zonnepanelen kan men het beste monteren aan de zuidkant van een woning, of een ander gebouw, en het daar op een hellend dak plaatsen of op een console op een plat dak installeren. De hellingshoek van het dak of het console dient dan wel tussen de 20 en 60 graden te zijn om een zo gunstig mogelijk rendement te kunnen behalen.

Eneco Engie Essent Luminus
eneco-logo engie-logo essent-logo liminus-logo
Beste keus Betrouwbaar Klantvriendelijk Goede service
Aanbod Gas:
Stroom:
Mazout:
Gas:
Stroom:
Mazout:
Gas:
Stroom:
Mazout:
Gas:
Stroom:
Mazout:
Aanbieding €160+ Korting €50+ Korting €50+ Korting €50+ Korting
Beoordeling
Afsluiten

Op het moment dat de hellingshoek groot genoeg is dan heeft dit bovenal als bijkomend voordeel dat de zonnepanelen bij regen goed schoon zullen worden gespoeld. De hellingshoek kan tevens helpen om de panelen vrij van sneeuw te houden gedurende de wintermaanden.

Opbrengst zonnepanelen maart 2024

De opbrengst van zonnepanelen hangt echter van nog een aantal factoren. Zo zal de opbrengst anders zijn bij panelen die parallel geschakeld zijn in vergelijking tot exemplaren die op een seriële manier zijn geschakeld. Bovendien heeft elk type paneel een ander vermogen. Bij een autonoom systeem (dus een systeem van zonnepanelen die losstaat is de grootte van de accu erg belangrijk voor het vermogen ervan. Bij een volle accu zal het zonnepaneel in een dergelijke situatie voor niets werken. Het is daarom raadzaam om dergelijke zonnecellen op het openbare lichtnet aan te sluiten. Wanneer er dan stroom over is dan zal de energiemeter terug gaan lopen en maakt men minder energiekosten.

Het belang van de omvormer

Uiteraard zal een zonnig jaar voor een hoger opgewekt vermogen zorgen dan een jaar waarin de zon zich maar zelden achter de wolken vandaan is gekomen. Dit neemt overigens niet weg dat een zonnepaneel eveneens bij bewolking zijn werk zal doen. Dit geldt natuurlijk ook voor de wintermaanden en ’s nachts maar het opgewekte vermogen zal dan wel aanzienlijk minder zijn. Om zeker te zijn dat men ten alle tijden over voldoende vermogen kan beschikken is het raadzaam om een omvormer dichtbij het zonnepaneel te plaatsen. Zo heeft men minder energieverlies. Verder bevordert een goede ventilatie het vermogen van de panelen.