Energie vergelijken?

Postcode Type Energiecontract

Kosten van een warmtepomp

De reden waarom een groot aantal mensen, die aanvankelijk overwogen om een warmtepomp aan te schaffen, toch besluiten om hier alsnog vanaf te zien is dat men vreest voor de hoge kosten die een dergelijke aankoop met zich meebrengt. De aanschaf prijs van een warmtepomp kan inderdaad als hoog aan worden gemerkt maar men vergeet hier dan vaak bij te vermelden dat de terugverdientijd van een dergelijk toestel relatief laag is. Immers de kosten die men bespaart op de energienota zullen, door de alsmaar stijgende prijzen voor stroom en gas alleen maar verder oplopen en daardoor de tijd aanzienlijk verkorten die het duurt voordat men de aanschafkosten van de warmtepomp weer terug heeft verdiend. De kosten verschillen per type installatie: een lucht warmtepomp is veel goedkoper dan een installatie met een bodembron.

Eneco Engie Essent Luminus
eneco-logo engie-logo essent-logo liminus-logo
Beste keus Betrouwbaar Klantvriendelijk Goede service
Aanbod Gas:
Stroom:
Mazout:
Gas:
Stroom:
Mazout:
Gas:
Stroom:
Mazout:
Gas:
Stroom:
Mazout:
Aanbieding €160+ Korting €50+ Korting €50+ Korting €50+ Korting
Beoordeling
Afsluiten

Wat is de investering van een warmtepomp?

Bovendien kan men onder bepaalde voorwaarden in aanmerking komen voor fiscale voordelen of financiële voordelen na de aanschaf van een warmtepomp waardoor de gemaakte kosten minder worden en de terugverdientijd nog verder terug zal lopen. Na het verstrijken van deze terugverdientijd maakt men gebruik van energie die voor een groot deel gratis is. Men koopt immers alleen dat deel van de energie in die nodig is om de warmtepomp te laten functioneren.

Bij een warmtepomp die een rendement van 80 procent heeft hoeft dus maar 20 procent aan energie in te voeren, en dus ook af te rekenen bij het energiebedrijf, terwijl men toch 100 procent kan gebruiken. Hierdoor hoeft men niet alleen veel minder energie af te rekenen maar zal er ook minder energie opgewekt hoeven worden op de conventionele manier. Met andere woorden: de energiebedrijven hoeven minder fossiele brandstoffen te verbranden waardoor er een kleinere uitstoot van schadelijke broeikasgassen plaats zal vinden en het milieu minder te lijden zal hebben.

Prijzen lopen zeer uiteen
De relatief hoge kosten vallen dus in werkelijkheid best wel mee. Toch schrikken bedragen van 6 tot 7 duizend euro nog steeds erg veel mensen af waardoor deze af zien van hun aankoop. Uiteraard verschilt het per type warmtepomp wat men daadwerkelijk moet betalen omdat er bij een aantal soorten extra kosten moeten worden gemaakt omdat deze warmte halen direct uit de bodem of uit het grondwater waarvoor speciale gaten geboord dienen te worden.

Meer informatie over de investering en terugverdientijd

Voor het aanschaffen en het installeren van een warmtepomp dient men dikwijls erg diep in de buidel te tasten. Bedragen van tenminste 5.000 euro zijn voor de eenvoudige exemplaren eerder regel dan uitzondering. Naarmate het rendement van een bepaalde warmtepomp toeneemt zal eveneens de prijs die men voor de aanschaf ervan moet betalen gaan omhoog gaan. Maar men betaalt niet enkel en alleen maar voor het aanschaffen en installeren van het apparaat want een warmtepomp dient verder ook nog onderhouden te worden en er moeten een aantal radiatoren en allerlei leidingen worden geplaatst waardoor de afgifte van warmte plaats kan vinden binnen het betreffende pand.

Opbouw van de kostprijs
De kostprijs van een warmtepomp wordt, zoals wel duidelijk mag zijn, dan ook door diverse factoren beïnvloed. Daarbij zal het type van de warmtepomp een voorname rol spelen. Zo zal bijvoorbeeld een warmtepomp die op gas gestookt wordt veel goedkoper zijn dan een variant die op stroom werkt en bovendien een hoog rendement kan behalen. Uiteraard komt daar nog bij dat niet elke producent en vervolgens elke leverancier van warmtepompen een even grote winstmarge doorberekend aan de consument.

Productiekosten worden steeds lager
De kosten voor het produceren van warmtepompen waren in het verleden beduidend hoger dan dat ze vandaag de dag zijn. Tegenwoordig kiezen immers een steeds grotere mensen voor een schone en duurzame methode om energie op te kunnen wekken. Hierdoor is de vraag naar warmtepompen de laatste jaren flink gaan stijgen wat tot gevolg heeft dat de kostprijs van de apparaten lager geworden is. Naar verwachting zal deze tendens zich de komende jaren nog verder doorzetten en dus zullen de prijzen van warmtepompen nog verder naar beneden gaan. Bovendien staat de technologie niet stil waardoor er steeds weer verbeterde warmtepompen op de markt worden gebracht die een alsmaar hoger rendement weten te behalen.

Subsidies en fiscale voordelen
De steeds lager wordende prijzen van de warmtepompen, samen met de subsidies en fiscale voordelen die de overheid in heeft gesteld voor de gebruikers ervan, zorgen ervoor dat een alsmaar groeiende groep mensen de mogelijkheid krijgt om over te stappen naar het gebruik van een warmtepomp om zo bijvoorbeeld een bestaande verwarmingsinstallatie te vervangen.