Energie vergelijken?

Postcode Type Energiecontract

Gasprijs per m3

Niet enkel in een groot aantal huishoudens maar eveneens in veel bedrijven in ons land wordt nog altijd gebruik gemaakt van gas voor onder andere de verwarming van het pand en het opwarmen van water ten behoeve van het sanitair en de keuken. Gas behoord tot de fossiele brandstoffen die bij hun verbranding zogenaamde broeikasgassen opleveren zoals bijvoorbeeld koolstofdioxide(CO2). Naast de basisprijs die voor een kubieke meter (m3) gas worden er door de gasleverancier verder nog een aantal verschillende heffingen op losgelaten die aan de overheid af dienen te worden gedragen. Deze heffingen hebben in de regel veel te maken met de schade die aan onder andere het milieu wordt veroorzaakt door ondermeer de uitstoot van de schadelijke gassen tijdens de verbranding van het gas.

Eneco Engie Essent Luminus
eneco-logo engie-logo essent-logo liminus-logo
Beste keus Betrouwbaar Klantvriendelijk Goede service
Aanbod Gas:
Stroom:
Mazout:
Gas:
Stroom:
Mazout:
Gas:
Stroom:
Mazout:
Gas:
Stroom:
Mazout:
Aanbieding €160+ Korting €50+ Korting €50+ Korting €50+ Korting
Beoordeling
Afsluiten

Actuele gasprijzen maart 2024

In ons land worden de gasprijzen in de regel nog altijd gekoppeld aan de prijzen die voor aardolie moet worden betaald. Dit wil zeggen dat de prijs van elke kubieke meter gas gaat stijgen als de prijs van een vat ruwe aardolie in de lift zit op de wereldmarkt. Zeker consumenten die bij een leverancier van gas een zogeheten variabel contract af hebben gesloten zullen de schommelingen in de olieprijs erg goed kunne merken. Heeft men daarentegen voor een vooraf vastgestelde periode een contract afgesloten dan zal men gedurende deze periode geen schommelingen in de prijs merken. De gasleverancier mag namelijk de prijs van elke kubieke meter gas die wordt geleverd in deze periode niet veranderen, waar echter wel tegenover staat dat de verbruiker gedurende de afgesproken periode niet naar een andere leverancier van gas over mag stappen. Je kunt ook de actuele stroomtarieven per kWh bekijken.

Vaste gastarieven in België

Door enkele gasleveranciers worden de vaste gastarieven overigens niet langer meer gekoppeld aan de olieprijzen waardoor dit voor behoorlijk wat consumenten aantrekkelijker wordt om naar een dergelijk leverancier over te stappen. Dit geldt eveneens voor gasleveranciers die zogenaamd vrij gas aan kunnen bieden. De prijzen voor dit gas staat namelijk geheel los van de, regelmatig schommelende, olieprijzen. Wil men voordelig gas afnemen dan is het aan te bevelen om een aantal gasleveranciers met elkaar te gaan vergelijken en te kijken welke contractvormen zij aan kunnen bieden.

Nadelen
Een groot nadeel van de koppeling van de prijs van aardolie aan die van het aardgas is dat men voor de productie van olie in een groot aantal gevallen afhankelijk is van leveranciers die zich in politiek regio’s ergens ter wereld bevinden die als niet stabiel kunnen worden bestempeld. De olieprijs kan dus door allerlei verschillende onverwachte gebeurtenissen veranderen waardoor ook de gasprijs als niet erg stabiel kan worden beschouwd. Voorspelbaar is de prijs van de olie, en dus ook van het gas, niet wat voor de klanten niet veel zekerheden kan bieden.

Stabiele prijs voor een kubieke meter gas

De enige mogelijkheid om zeker te kunnen zijn van een stabiele prijs voor een kubieke meter gas is om bij de leverancier ervan een contract af te sluiten waarin vast wordt gelegd dat men gedurende een vooraf afgesproken periode bij deze leverancier gas af zal nemen tegen een eveneens vooraf bepaalde vaste prijs. Dit wil zeggen dat de gasleverancier gedurende de afgesproken periode de prijs per kubieke meter gas niet mag wijzigen, ook niet op de momenten dat de olieprijzen zouden gaan stijgen (of juist zouden gaan dalen). Dit is dus niet in alle gevallen gunstig.