Energie vergelijken?

Postcode Type Energiecontract

Nachttarief elektriciteit

De energiebedrijven produceren dag en nacht stroom en op de momenten dat de afname minder groot is zal de teveel opgewekte stroom op worden geslagen tot op het moment dat hier wel vraag naar bestaat. Men kan een doorsnee dag, voor wat het verbruik van elektriciteit, als het ware onderverdelen in een aantal piekmomenten met daartussen periodes waarop een geringere vraag naar stroom is waardoor men een soort dal in het verbruik te zien krijgt. De meeste stroom wordt in de regel op werkdagen gedurende de dag gebruikt.

Eneco Engie Essent Luminus
eneco-logo engie-logo essent-logo liminus-logo
Beste keus Betrouwbaar Klantvriendelijk Goede service
Aanbod Gas:
Stroom:
Mazout:
Gas:
Stroom:
Mazout:
Gas:
Stroom:
Mazout:
Gas:
Stroom:
Mazout:
Aanbieding €160+ Korting €50+ Korting €50+ Korting €50+ Korting
Beoordeling
Afsluiten

Waarom kiezen voor het nachttarief?

Op deze momenten zijn er namelijk een groot aantal bedrijven en instellingen open en gebruiken ze over het algemeen de nodige elektriciteit. Er dienen immers machines in beweging te worden gehouden, gebouwen van licht te worden voorzien en verder dient een groot deel van onze infrastructuur met behulp van elektriciteit aan de gang te blijven. Zou men geen stroom hebben dan zou een aanzienlijk deel van het dagelijks leven simpelweg stil komen te liggen. Het gebruik van geldautomaten, beveiligingssystemen, computernetwerken en verwarmings- en koelinstallaties zouden niet meer functioneren.

Goedkope stroom in de daluren

Zodra, rond vijf uur in de middag, de meeste mensen huiswaarts keren zal het verbruik van elektriciteit aanzienlijk terug gaan lopen. Veel bedrijven en instellingen sluiten hun deuren wat betekent dat de vraag naar stroom fors daalt. Naarmate de avond vordert zal deze vraag meestal steeds verder afnemen. Tegen middernacht is er dan ook sprake van een dal in het stroomverbruik. Het energiebedrijf levert dan aanzienlijk minder elektriciteit dan ongeveer 12 uur eerder. Om voor het systeem het verschil tussen het verbruik overdag en ’s nachts zo gering mogelijk te maken hebben veel energiebedrijven het zogenaamde nachttarief ingesteld.

Voordelige elektriciteitstarieven in de nacht

Het nachttarief wil zeggen dat men stroom tegen een aanzienlijk voordeliger tarief af kan nemen. Voorwaarde hiervoor is echter wel dat men dit doet in de nachtelijke uren en in de vroege ochtend. Om nachttarief te kunnen gebruiken moet er wel een dubbele energiemeter in een pand worden geplaatst die zowel het verbruik overdag als tijdens de daluren registreert. Men kan in de daluren dan gebruik maken van elektriciteit-verslindende apparaten zoals een wasmachine en energiekosten besparen.