Energie vergelijken?

Postcode Type Energiecontract

Waar moet ik zonnepanelen op het dak plaatsen?

Een zonnepaneel kan op allerlei plaatsen worden gemonteerd. Hierbij kan men onder andere denken aan de muur van een gebouw, op een boot of caravan of zelfs op een voertuig of elektrisch apparaat als een oplader voor een mobiele telefoon. Toch zullen de meeste mensen allereerst aan het dak denken als het gaat om de ideale plaats voor een zonnepaneel. Het zonlicht komt immers van boven en zal op een dak het beste kunnen worden opgevangen en omgezet worden tot bruikbare elektriciteit.

Eneco Engie Essent Luminus
eneco-logo engie-logo essent-logo liminus-logo
Beste keus Betrouwbaar Klantvriendelijk Goede service
Aanbod Gas:
Stroom:
Mazout:
Gas:
Stroom:
Mazout:
Gas:
Stroom:
Mazout:
Gas:
Stroom:
Mazout:
Aanbieding €160+ Korting €50+ Korting €50+ Korting €50+ Korting
Beoordeling
Afsluiten

Welke daken zijn geschikt?

Echter niet alle daken zijn gelijk waardoor men onderscheid kan maken tussen zonnepanelen die geschikt zijn voor de installatie op een plat dak en exemplaren die men kan bevestigen op een hellend dak. In alle gevallen is echter de plaats er belangrijk om zo het hoogste rendement te kunnen behalen. Een dak aan de zuidzijde van een gebouw heeft daarom de voorkeur en indien het om een hellend dak gaat is een hellingshoek van ongeveer 35 graden het meest ideaal.

De zonnepanelen dienen uiteraard stevig vast te worden gezet op een dak om op die manier te kunnen voorkomen dat ze beschadigen of losraken bij een harde wind. Bovendien dient men, voor de beste opbrengst, ervoor te zorgen dat de zonnepanelen niet bedekt zijn met sneeuw of eventuele verontreinigingen. Een hellend dak is hierbij in het voordeel omdat de zonnepanelen dan door regen schoon worden gespoeld en men dus minimaal onderhoud hieraan hoeft te plegen.

Zonnepanelen die op een plat dak zijn geïnstalleerd dienen door middel van een speciaal bevestigingssysteem te worden verstevigd om wegwaaien of beschadigingen te kunnen voorkomen. Ze worden dan als het ware in een soort bak geplaatst die met behulp van bijvoorbeeld stoeptegels of een ander gewicht is verzwaard.

Het bevestigen van de panelen
Voor vrijwel elke soort dakbedekking is er wel een montagemethode uitgedacht waardoor het in de meeste gevallen mogelijk is om over te stappen op het gebruik van zonne-energie. Echter niet alle standaard pakketen bevatten speciale bevestigingsmaterialen voor bijzondere dakbedekkingen. In de meeste gevallen kan men kiezen uit zonnepanelen voor montage op een plat of een hellend pannendak. Overige bevestigingsmaterialen dient men apart aan te schaffen.

Zonnepanelen op een plat dak monteren

Vandaag de dag zijn er gebouwen en dus ook woningen in allerlei soorten en maten met tal van verschillende daken waarop steeds meer mensen ook nog eens zonnepanelen willen plaatsen. Op die manier willen ze dan besparen op de steeds duurder wordende energiekosten. Aanvankelijk was een zonnepaneel alleen geschikt voor plaatsing op een zogenaamd hellend dak omdat voor een optimaal rendement een hellingshoek van ongeveer 35 graden vereist is. Zie ook het forum om te lezen hoe anderen dit aanpakken.

Al snel ging men echter ook zonnepanelen op platte daken installeren door deze op een soort frame te plaatsen. Hierdoor werden de panelen niet alleen in de juiste hellingshoek gemonteerd maar werd bovendien het zonnepaneel stevig vastgezet. Dit is nodig om te kunnen voorkomen dat de panelen bij een harde wind of een storm kunnen beschadigen of zelfs van het dak af kunnen waaien. Tip: check ook meer informatie over Fotovoltaische zonnepanelen.

De juiste zijde van de pv-panelen
Door op een dergelijk manier te werk te gaan kan een eenvoudig plat dak uitstekend gebruikt worden voor het opwekken van duurzame, schone en vooral goedkope energie. Op een plat dak is het bovendien erg gemakkelijk om de panelen in de meest optimale richting te plaatsen en zo een zo hoog mogelijk rendement te behalen. Dit in tegenstelling tot sommige hellende daken die een te scherpe hoek hebben of waar het zonnepaneel niet aan de juiste zijde kan worden geplaatst.

Een plat dak leent zich uitstekend om elke zonnestraal optimaal op te kunnen vangen zodat men echt alles uit het systeem haalt dat erin zit. Voor een aantal mensen is een bijkomend voordeel van de plaatsing van zonnepanelen op een plat dak dat men ze niet, of nauwelijks kan zien. Zonnepanelen op een hellend dak worden soms dan ook als ontsierend ervaren. Verder kan men in de meeste gevallen de zonnepanelen gemakkelijker onderhouden en schoonmaken.

Reparaties en onderhoud
Doordat een installateur voor de installatie van zonnepanelen op een plat dak in de regel minder halsbrekende toeren hoeft uit te halen kunnen de kosten die de aanleg van een dergelijk systeem met zich meebrengt enigszins beperkt blijven. Dit geldt ook wanneer er reparaties of onderhoud aan de zonnepanelen moet worden verricht want ook dan kan men eenvoudiger bij de zonnepanelen komen.