Energie vergelijken?

Postcode Type Energiecontract

Prijs van zonnecellen

De prijs van zonnecellen is vandaag de dag nog erg hoog. Maar om het gebruik ervan toch meer aan te kunnen moedigen zou men eigenlijk een soort plan dienen te ontwikkelen dat als doel heeft de verkoop van zonnecelsystemen nog verder aan te kunnen moedigen. Dit zou dan immers tot gevolg hebben dat er snel een prijsdaling zou kunnen komen. Men moet echter hierbij wel erg ambitieus te werk gaan bij het onderzoek en bij de ontwikkeling van de markt voor zonnecelsystemen. Zou men dat namelijk niet doen dan zullen concurrerende Japanse en Amerikaanse bedrijven binnen een zeer korte tijd de wereldmarkt volledig kunnen gaan beheersen.

Eneco Engie Essent Luminus
eneco-logo engie-logo essent-logo liminus-logo
Beste keus Betrouwbaar Klantvriendelijk Goede service
Aanbod Gas:
Stroom:
Mazout:
Gas:
Stroom:
Mazout:
Gas:
Stroom:
Mazout:
Gas:
Stroom:
Mazout:
Aanbieding €160+ Korting €50+ Korting €50+ Korting €50+ Korting
Beoordeling
Afsluiten

Wat kosten zonnecellen in België?

Om de prijs van zonnecellen dus uiteindelijk concurrerend te kunnen krijgen zijn er nieuwe en verbeterde technologieën nodig. Het huidige productieproces van de grondstof silicium tot een zonnedak kan worden aanzienlijk worden verbeterd. Men zal op den duur dan wel naar de productie van dunnelaagfilms toe moeten werken. Deze flexibele en bovendien superdun op te rollen zonnecellen zijn goedkoop voor wat de productie betreft. Bovenal heeft men er behoorlijk wat minder materiaal voor nodig in vergelijking met de kristallijn-siliciumcellen die vandaag de dag veelvuldig gebruikt worden.

Ontwikkeling van de prijs
Zo wordt er onder meer gewerkt aan een aantal verschillende technieken om die dunnelaagfilms te kunnen maken. Men werkt onder andere aan organische halfgeleiders en aan amorfe vorm van silicium. Dit is een aanzienlijk goedkopere vorm van silicium. Daarnaast is er veel onderzoek- en ontwikkelingswerk nodig om het rendement van deze materialen te kunnen verhogen. Met andere woorden: de hoeveelheid zonlicht die daadwerkelijk in stroom om wordt gezet dient te worden verhoogd. Verder moet onderzoek gedaan worden om productieprocessen te kunnen gaan verbeteren. De ontwikkeling op commercieel gebied van de zonnecellen zal 5 tot zelfs 20 jaar gaan duren Dit hangt namelijk af van de soort technologieën. Welke techniek het uiteindelijk zal gaan worden is nog niet te bepalen.

Toch is de verwachting van deskundigen dat men in de toekomst een daling van de prijs voor zonnecellen kan waarnemen. De vraag ernaar zal immers stijgen waardoor de productie toe kan nemen met waarschijnlijk ook een prijsdaling tot gevolg.