Energie vergelijken?

Postcode Type Energiecontract

Warmtepomp Zwembad

Een warmtepomp is een toestel dat warmte haalt uit de lucht, de bodem of uit water en deze vervolgens weer in versterkte mate afgeeft aan een ander medium. Men hieft dus maar weinig energie in het toestel te stoppen om een grote opbrengst te kunnen krijgen. Het gebruik van een warmtepomp om het water in een zwembad op een aangename temperatuur te brengen is dan ook een steeds meer gebruikte optie. Hierdoor bespaart men immers fors op de energierekening en ontziet men bovenal het milieu doordat er minder uitstoot van schadelijke stoffen plaatsvindt in de lucht bij het opwekken van energie op de conventionele manier (dus door de verbranding van fossiele brandstoffen zoals aardgas, aardolie en steenkolen).

Eneco Engie Essent Luminus
eneco-logo engie-logo essent-logo liminus-logo
Beste keus Betrouwbaar Klantvriendelijk Goede service
Aanbod Gas:
Stroom:
Mazout:
Gas:
Stroom:
Mazout:
Gas:
Stroom:
Mazout:
Gas:
Stroom:
Mazout:
Aanbieding €160+ Korting €50+ Korting €50+ Korting €50+ Korting
Beoordeling
Afsluiten

Water verwarmen met een warmtepomp

Bij een warmtepomp wordt gebruik gemaakt van het principe dat warmte in alle gevallen van een hoog naar een laag niveau zal stromen. Hierbij kan men bijvoorbeeld denken aan de werking van een alledaagse koelkast waarbij er een koude vloeistof bovenin circuleert die de warmte van de voedingsmiddelen opneemt en vervolgens weer afgeeft aan de lucht om de koelkast heen. Hiervoor hoeft niets te doen: het proces zal vanzelf in gang treden. Zo kan een warmtepomp ongeveer 80 procent van de warmte uit de lucht halen en hoeft men dus maar 20 procent zelf aan energie in te voeren.

Je zwembad verwarmen

Bij het verwarmen van het zwemwater zal het water direct langs de warmtepomp stromen. De vloeistof die door de warmtepomp op wordt gewarmd zal dan langs het zwemwater worden geleid maar gescheiden blijven door middel van een dunne wand zodat er een overdracht van warmte plaats kan vinden. Het water uit het zwembad zal met behulp van een pomp constant langs de warmtepomp worden gevoerd zodat deze warmte af kan blijven geven. Niet elke warmtepomp heeft een gelijke capaciteit waardoor het belangrijk is een exemplaar te kiezen dat kan voorzien in de vraag naar warmte. Hierbij spelen factoren als de gewenste warmte van het zwemwater en de mate van afkoeling van het zwembad een belangrijke rol. Maar ook de grootte van het bad en de ligging ervan beïnvloeden het benodigde rendement van de warmtepomp.

Warmtepomp bij zwembad plaatsen

Ondanks dat een warmtepomp elektriciteit nodig heeft om te kunnen functioneren is het gebruik hiervan toch een flinke besparing van de kosten die een energierekening met zich meebrengt omdat men het grootste deel van de warmte uit de buitenlucht zal halen. Voor deze warmte hoeft men, zoals iedereen, niets te betalen en kan men deze dan ook zoveel gebruiken als men nodig heeft of als men zou willen. In de regel kan men stellen dat voor elke 20 eurocent die men aan stroom moet betalen voor het laten werken van een warmtepomp men circa één euro aan warmte terug zal ontvangen. Door een warmtepomp te gebruiken kan men aanzienlijk vaker gebruik maken van een eigen zwembad zelfs op momenten dat de temperatuur buiten wat lager is. De aankoop van een zwembad voorzien van een complete verwarmings- en reinigingsinstallatie is er immers één die zich enkel en alleen terug kan verdienen door er regelmatig gebruik van te maken. Let op: je hebt altijd een warmtewisselaar nodig.